Credit Finance

FINANCE-MEDIA

Нацбанк посилив вимоги для розміщення коштів на депозитних сертифікатах

нбу,нацбанк

Для стимулювання подальшого поліпшення строкової структури банківських депозитів Національний банк вирішив скоригувати параметри вкладень банків у тримісячні депозитні сертифікати.

Як повідомляє пресслужба регулятора, з грудня 2023 року базою для розрахунку ліміту вкладень банків у тримісячні дипсерифікати буде виключно приріст строкових гривневих депозитів фізичних осіб на термін понад три місяці.

"Це стимулюватиме банки до активної роботи з вкладниками в напрямі нарощування строкових депозитів", – пояснили в НБУ.

Крім того, з 3 листопада Нацбанк залишить доступ до придбання тримісячних дипсертифікатів тільки тим банкам, які не мають заборгованості за довгостроковими кредитами рефінансування.

Також Національний банк вирішив знизити частоту проведення тендерів із розміщення тримісячних дипсертифікатів зі щотижневої до одного разу на два тижні.

Наступний тендер відбудеться 3 листопада.

Як повідомлялося, правління Національного банку України ухвалило рішення з 27 жовтня знизити облікову ставку з 20% до 16% річних. Водночас ставки за операціями з банками залишаться незмінними. Таким чином Нацбанк зрівняв облікову ставку зі ставкою за депозитними сертифікатами (ДС) овернайт.

Ставки за іншими операціями НБУ з банками встановлені таким чином:

  • ставка за тримісячними ДС дорівнюватиме "обліковій ставці + 4 в. п." (20%);
  • ставка за кредитами рефінансування дорівнюватиме "обліковій ставці + 6 в. п." (22%).

Автор: Юлiя Недашківська