Credit Finance

FINANCE-MEDIA

Lloyd’s позбавить сертифікації танкери найбільшого перевізника російської нафти до Індії

нафта

Lloyd’s Register відкличе сертифікацію 21 судна індійської компанії Gatik Ship Management, яка стала основним перевізником російської нафти до Індії.

Як повідомили у компанії, судна виключать з регістру до 3 червня, передає Reuters.

Класифікаційні товариства, такі як Lloyd’s Register, надають послуги судновласникам, включаючи перевірку морехідності, а також сертифікацію, необхідну для страхування та заходу суден в порти.

Ні страхові компанії, ні Lloyd’s Register не вказали, чому саме вони припинили співпрацю з Gatik. Ймовірно, йдеться про порушення запровадженого країнами "Великої сімки" та партнерами обмеження ціни російської нафти на рівні $60 за барель.

Минулого місяця спотові ціни на російську нафту піднялися вище $60 за барель, і деякі керівники страхових компаній висловлювали занепокоєння через те, що не можуть незалежно відстежувати вартість вантажів.

Читайте також: Китай посилив перевірку старих нафтових танкерів, які перевозять російську нафту

Як повідомлялося, раніше компанія Gatik з офісом у індійському Мумбаї, яка оперує флотом нафтових танкерів і активно транспортує російську нафту, через порушення антиросійських санкцій втратила стандартну страховку для своїх суден від Американського перестрахувального клубу, який входить до Міжнародної групи клубів взаємного страхування (P&I Clubs).

За даними Bloomberg, підставою для цього стали наміри Gatik перевозити російську нафту вище за встановлену G7 граничну ціну на рівні $60 за барель.

Gatik – одна з багатьох танкерних компаній, що з’явилися на тлі посилення санкцій після Росії минулого року. Вона не має сайту, номера телефону та інших контактних даних, знайти її за адресою реєстрації також не вдалося.

Вона почала нарощувати свій флот з літа 2022 року, під її управлінням знаходиться 48 танкерів (згідно з базою морських даних Equasis, аналітичної компанії Vortexa і компанії VesselsValue, яка відстежує факти купівлі-продажу суден). Кожен із них хоча б раз минулого року завантажував російську нафту чи нафтопродукти. Американський клуб страхував 34 судна.

За даними суднового брокера Clarkson Research Services, Gatik є одним із десяти найбільших власників середніх за розмірами танкерів Aframax (завантажують близько 700 тис. барелів).